KILAB

Historia

Vi på Katrineholms Industrilackering AB har en av Europas modernaste anläggningar för miljövänlig industrilackering. Förutom vår anläggning i Katrineholm finns en liknande anläggning i Mercedesfabriken i Stuttgart.

År 1980 startades företaget av tre personer i blygsam skala på Eriksbergsvägen (Bil AB Karl Wallin). Utav dessa tre återstår idag endast nuvarande ägaren Yngwe Sahlin.

År 1981 ett drygt år senare, flyttade man till Magretehillsgatan i Katrineholm (nuvarande Holmbergs Tryckeri) Där man utökade verksamheten med att starta upp en pulverlackering, vilket var ovanligt i Sverige på den tiden.

År 1984 inleddes samarbete med ABB Cewe som skulle vissa sig bli en mycket betydelsefull kund i framtiden.

År 1985 inleddes samarbetet med SKF Mekan och lackeringen av lagerhus.

År 1998 var ett mycket framgångsrikt år för företaget och innebar bland annat att man utsågs till årets leverantör av ABB Cewe. Detta skedde i konkurrens av 130 andra företag.

År 1999 tog SKF kontakt och undersökte intresset av att KILAB skulle investera i en anläggning för målning av lagerhus. KILAB hade under lång tid varit en viktig underleverantör till SKF.

År 2000 togs det stora steget då företaget flyttade in i nya lokaler som hyrs av SKF. En ny lackeringsanläggning installerades och var vid tidpunkten Europas modernaste anläggning för miljövänlig industrilackering. Förutom vår anläggning  i Katrineholm finns en liknande anläggning, som byggdes parallellt, på Mercedesfabriken i Stuttgart. Det har inneburit ett stort lyft för KILAB och i början av år 2000 var sju personer anställda och idag har den siffran vuxit till 19.

År 2002 startades en avdelning för blästring samt lackering av stordetaljer på Trädgårdsgatan i Katrineholm.

År 2004 expanderar anläggningen på Trädgårdsgatan och påbörjar lackering av tunga fordon och inleder ett stort samarbete både med Scania Södertälje samt Arver Buss i Katrineholm.

År 2008 inleds ett samarbete med Proplate i Oxelösund med 6 nya arbetstillfällen på Trädgårdsgatan. Företaget utses även samma år av Syna AB till bästa tillväxt i Södermanlands län.

År 2009 inleds ett stort samarbete med företaget Silver och Stål från Vingåker och ytterligare 4 personer anställs.

År 2010 Utökas företaget med ytterligare en avdelning då Design och Dekor startar upp på Trädgårdsgatan. Samma år ISO-certifieras företaget enligt ISO-9001 samt ISO-14001 .

År 2011 inleds ett stort samarbete med företaget Luvata från Söderköping. Samma år utses även företaget till Gasselföretag utav Dagens Nyheter.